събота, 15 февруари 2014 г.

Отказът от тютюнопушенето, кара хората да са щастливи

   
Имам едно правило-да не пуша повече от една цигара едновременно, тази фраза е една от любимите на известният автор Марк Твен. Страстен пушач от ранни години той е прякото олицетворение на думите "заклет пушач". По света броят на пушачите достигна почти един милиард.Тенденциозно тютюнопушенето продължава да се понижава в по-развитите страни,докато в по слабите се забелязва значително увеличение.
Според британски учени, спирането на цигарите въздейства на психаката поне колкото едно лечение с антидепресанти.От взети под внимание 26 изледвания, ефектът от отказът от пушене може да бъде определен като еднакъв или по добър, спрямо една силна терапия с антидепресанти използвани за лечение на депресия или силна тревожност.В конкретното проучване били включени срдно завивисими пушачи които употребявали по кутия дневно, те са анкетирани два пъти, веднъж преди да спрат, и след това между 6 седмици и 6 месеца след окончателното прекратяване на тютюнопушенето.Хората престанали да пушат били по спокойни с по положителен поглед към живота и почти никакви признаци на депресия.подобрение се забелязало, и при хора с умствена изостаналост отказали вредния навик.
Доста негативна промяна е била регистрирана при бивши пушачи върнали се към пушенето.
Тези резултати дават основания напълно да бъде оборено схващането, че тютюнът има антистресово и успокояващо действие.Сравнявайки пушачи и непушачи спрямо изследването
може да се заключи,че първите са по склонни към психически смущения.
Да спреш един от най тежките пороци на човечеството и да бъдеш свободен , само по себе си е една голяма победа на духа , здравето и  емоцията на човека. Счупвайки тези окови и доказвайки пред самия себе си, че човек е силен и нищо земно няма да го победи със сигурност е по добро от шепа хапчета.
                         

Няма коментари:

Публикуване на коментар