сряда, 12 февруари 2014 г.

3 Невероятни кътчета в България , за които не знаете

                         
 Всеки знае че България е уникална, тя си остана такава дори и след провокативният филм на BBC за "Слънчев бряг", който успя да утрои резервациите на курорта за идния сезон. Страната ни е толкова богата на исторически и природни богатсва пред които дори и Феликс Каниц се е преклонил не остава друго освен да добавя максимата "Опознай родината за да я обикнеш", ще ви представя пет приказни места които може би не знаете за да подкрепя тезата си.

                                                  Черепишки манастир


Манастира "Успение Богородично "се намира във Врачанския балкан на около 85 км. от София, построен е от цар Иван Шишман в живописното Искърско дефиле.До манастира може да се стигне с лек автомобил,но за предпочитане е пътя с влак (слиза се на гара "Лютиброд") тъй като ще имате удоволствието да се насладите на красотата на "Врачанския балкан". Костница с мощите на Ботевата чета , стаята  на Вазов , както и алеята на Алеко Константинов са малка част от културния оазис на манастира ,който е обявен за паметник на културата от национално значение.
                                       



            Заслон Орлово гнездо
                                 
 Малката уютна къщичка, в която няма интернет и кабелна телевизия, се намира на Лактнишките скали на 350 м. височина над река Искър.От 1938г. служи за заслон на алпинистите , закрепена е с метални пръти, като до нея може да се достигне само с алпинистка
 екипировка, близо до нея минава екопътека.
         

       Божи мост 
                    

Намира се на около 15 км от Враца и 90 от София, Божи мост е естествен скален мост
със широчина 30 м , височина от 25 м, дължината му е 100 м .През лятото тунелът който се е образувал от малка рекичка пресъхва, и остават малки езерца със жаби от там идва и прозвището на моста "Жабокрек". През 1964 г скалният феномен е обявен за природна забележителност.
                             
 Знам и още едно много интересно място което за жалост не се води за културен фономен , но това не пречи да бъде показано...



Това не е просто дупка в огромна скала, това е тунел който свързва почти никумо известното село Любовище с останалата част на света.Самото село се намира на 7 км от Мелник. Веднъж любувал се човек на тези скали е малко трудно да повярва. че през тях минава тунел, но Уви,когато няма пари за хеликоптери, ще има пари за тунели!
                             

Няма коментари:

Публикуване на коментар