сряда, 26 февруари 2014 г.

Пътища с неясен изход

В скорошно проучване на световната здравна организация са обобщени данни за най-опасните и най-безопасните пътища на Земята.Само по себе си всяко пътуване крие рискове , но в последващата класация сме извадили някои от най-опасните пътни участъци, събрани от всички възможни точки на земята.България се намира в златната среда, със средна опасност в някои пътни участъци.
1.Пътят на смъртта-Боливия
Небеизвестния в Латинска Америка"Път на смъртта" свързва столицата на Боливия Ла пас и град Коройко. Дължината му е 69км, на него не важат правила за движение,като често се случва шофьорите да слизат от колите си и да уточняват как да се разминат.Пътят се спуска от 4700 м. височина в Андите и слиза до 320 надморска височина.Годишно на него смъртта си намират между 300 и 400 човека.Пътя е осеян с кръстове които показват от къде са политали десетки автомобили и камиони.
Маршрута е построен от боливийски затворници през 1935г.,той е един от малкото маршрути които свързват Андите и столицата на страната Ла Пас.През 2006г. правителството отваря нов обходен супер модерен път , но и това трасе продължава да се използва от контрабандисти и търсачи на приключения
2.Тунелът "Гулянг" в Китай


Този тунел е един от малкото маршрути по които може да се стигне до небеизвестното китайско селище Хунан.Шосето е ръчно изсечено от местното население, строежът му продължава 5 години и е завършен през 1977.
                             
Тунелът е издълбан изцяло в почти непристъпните скали в планината Тайхашан,
а през живописните дупки в скалите туристите могат да се насладят на изумителната природа.

3.Магистралата между Тибет и Съчуан
Една от най-опасните магистали в света свързваща Ченгду и Лхаса,  е разположена на 4500м. надморска височина,пътят е с дължина 2400км което се равнява на разстоянието от София до Париж.Многото свлачища и лавини правят маршрута изключително труден,въпреки това ентусиасти не липсват и всякаа година трасето е посещавано от множество туристи,които остават в захлас от красивата природа и местните обичаи на тамошното население.




Няма коментари:

Публикуване на коментар